Mărgăritar publicitar

Avizez o casă caldă de sub munte

„viața nu se îmbunătățește din întâmplare, ci din schimbare” sursa: google search

Nu, nu pot trăi fără confortul uzual al unei vieți cu care m-am obișnuit. Nu vreau să trec pe opaițe, deși uneori folosesc lumânări din acelea ce păcălesc inocenții, caci au un buton dedesupt și merg cu baterie. Am trăit suficient înainte de ’89 încât să știu ce înseamnă lipsa curentului electric, frigul, program tv de două ore, apă caldă doar la lighean. Eram cu nasul numai în cărți, căci de virtual nici nu se știa, nici pomenea. Mi-a prins bine, dacă vreau să văd partea plină a paharului. Totuși, am fost fată de zugrav visător care-și dorea să scape de etajul nouă al unui bloc cu zece etaje și voia casă pe pământ. Așa au început „economiile”. Restricțiile deveniseră normalitarea vremurilor, iar azi încerc să mă bucur de o viață în care aleg cât și cum să economisesc.

Stinge lumina! Poartă pantofii ăștia până se rup! Ia plasa asta de pânză (pardon, pe asta am adoptat-o)! Spală-te pe dinți, fără să curgă apa de la robinet (și pe asta) Nu arunca sticlele la gunoi! De reciclare ai auzit?”

Auzisem, mă conformez  și azi, pentru că iubesc pădurea. Doar locuiesc în ea.  Dar tata și-a împlinit visul: a făcut case, iar una mi-a lăsat-o mie, moștenind și spiritul lui, dar cât să stea în ramă cu un mulțumesc alături, căci de mine nu s-a prins chiar tot, decât când m-a lovit în portmoneul propriu.

 Casa mea e ca o sobiță caldă în care ai băgat tăciuni și jarul rămâne mult timp bun, cât să-i  simți dogoarea, dar și suficient de răcoroasă, vara, prin muntele pavăză și adieri de pădure. Am ridicat-o în grad energetic de nevoie, dar nu a fost mereu așa, și cu renovarea ei, am înțeles, în sfârșit, cât de atenți ar trebui să fim cum ne cheltuim banii, pe ce și de ce.

Nu aveți scuze să nu știți, îmi repetă mama, de exemplu! Acum trăiți doar în calculator, acolo găsiți totul, găsiți și ce nu pare atractiv, dar e util. Pe vremea noastră am făcut ce am știut! Renovați? Bine, dar începeți cum trebuie! Nu ca noi!

Acum iar va părea că mă laud cu casa mea, dar mai concret de atât nu se poate. Mulți ne-ar invidia că stăm în mijlocul Brașovului, dar sub munte, în același timp, chiar în pădure. Nu știu, însă, cum să spun lumii, că  fundația și un perete al unei camere sunt, fix, în  stâncă. Dacă pentru unii e inedit, încât își imaginează peșteri și adăpost interesant, după o vreme de locuit aici, nu mai e vreo bucurie, garantez. Tot ce simți e umezeală și răcoare. Dacă mai ai și un acoperiș șubred, pereți atacați de vreme și trei flinticuri de geam, te-ai scos, va merge încălzirea non stop sau vei simți umezeala și mucegaiul. Nea Victor, instalator, electrician de soi și constructor de bază, era mai ceva ca  internetul:

Avizez. ro, tată! La ei  găsiți soluții pentru toate trei problemele!
-Care trei, nea Victor, că-s mai multe?!
-Hai, măi copii, dați acolo „sărci pe google” și vedeți că nu scăpați ușor! De lege ați auzit? Dar de audit și certificat energetic?”

Așa că, înainte, să începem renovarea, într-o iarnă, foarte important amănunt, am ascultat „înțelepții” și, căutând, pe internet, Avizez. ro, am dat de soluții. Ne-am trezit cu niște oameni pricepuți care, înarmați cu unelte SF, au descoperit ușor, printr-o cameră de termoviziune performantă, toate defectele construcției, pierderile de căldură, pereții reci, conductele înfundate, infiltrațiile de aer. Pfui, multe mai erau! N-am mai bâjbâit, ci am obținut, repede, raport complet de stricăciuni dar și soluții pentru ele și imagini cu distribuirea diferențelor de temperatură.

Am plusat și am cerut și un audit energetic, prin auditori energetici atestați, gradul 1, de către Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administrației Publice, și, la fața locului, după ce s-au studiat toate datele problemelor, pe baza expertizei termice si energetice a clădirii, am primit un raport de audit energetic extrem de folositor. Doi pași erau făcuți. Ba, am mai spus și celor care doreau să reabiliteze blocul, unde avem cabinetul stomatologic, despre termografie , de mă simțeam ca nea Victor, înțeleaptă.

bloc Am pornit renovarea. Buget era, soluții aveam, ploaia încă ne vizita sufrageria, așa că am început. Am pus acoperiș nou, dar și izolație suficientă cât să nu te facă să stai nici cu geamurile cusute, dar nici să te încingi sub el; am vrut să profităm de priveliște și lumină naturală și am ales ferestre mari, termopan, cu trei straturi de geam low-e şi umplutură de kripton, parcă. Zici că-i poveste sf, hmmm. Am un fix azi. Am înlocuit sobele cu o centrală cu un consum mic, dar avem și cuptor cu lemne, sub foișor, romantic și ieftin.

După cum observați, casa e accesorizată cu felinare. Decor pur. Avem iluminatul stradal, fix la poartă, care ne dă o lumină suficientă, seara. Nu am gresie, am podele de lemn, nu se răcesc repede încăperile, în ciuda acelor grade în minus primite cadou de la muntele din curte. Izolația specială pentru pereții umezi, cu un sistem inovator, a fost o adevarată binecuvântare. Polistirenul pus  doar acolo unde permitea construcția, dar și vata minerală sau osb-ul, de grosimi suficiente, lemnul gros al lambriurilor, toate au reușit, pe scurt, să aducă o temperatură constantă, fie vară, fie iarnă. Instalațiile noi, de la robineți, la conducte, lumină temporizată, senzori pe terasa din spate, am până si pentru laptop o veioză usb care să mă facă să nu aprind lumina din jur.

 Nu avem copii, așa că nu merge mașina de spălat non stop, nici frigiderul nu e musai mereu plin, și uneori nici în priză,  dar măcar sunt de clasa energetică A+++.  Cândva, ne vorbeau televizoarele din toate camerele, și nu pe rând, dar  de când cu preocupări on-line au devenit piese de decor. Toți se miră când intră în bucătăria mea că nu sunt la vedere aparate electrocasnice. Nu-mi place evidența lor, dar nici nu mă omor după tehnologii mâncătoare de energie. Nu folosesc mașina de pâine pentru că are program lung de coacere; iar restul la nevoie. Prefer să gătesc rapid și cu consum mic, iar pentru asta am ales cele mai eficiente electrocasnice. Cafetiera e singura care nu vorbește limba economiei,  căci la cât de multă lume ne trece pragul este destul de hărnicuță. Despre becuri economice nu știu ce să vă zic, că le-a montat tot nea Victor, cu indicații și specificații, „că, de acum, gata cu risipa”. Ba a adus și nu știu ce prelungitoare deștepte. Nu am obsesia gadgeturilor, uit că am telefoane, nu las încărcătoare în priză și disper vizitatorii cu ambient de poveste, prin lămpi utile. Primit reclamații în acest sens, că nu nimerește omul prin casă. Nu credeți, veniți în vizită.

Numai nea Victor nu vrea să plece. El insistă că de acum e cazul să ne luăm și certificat energetic, tot prin firma Enermed Impex SRL, de pe Avizez. ro. „Așavoi nu trebuie să faceți nimic, ci fac ei totul, (ca până acum), doar trebuie să le urmați pașii și indicațiile și la ce bănet ați băgat voi aici, trebuie verificată investiția.”

Aceasta ar fi și recomandarea mea supremă, aflată de pe site și de la nea Victor. Sper că voi, cititorii mei, puteți afla, astfel, la timp, cum, unde, de ce, cu cât, (fără costuri ascunse), orașele unde fac asta frecvent, dar și posibilitatea  deplasării, la cerere, acolo unde e nevoie. Avantajul ar fi că primești, repede și ieftin, ceea ce soliciți, direct acasă. 

Mereu m-au chinuit termenii. Indiferent că ajung la un ghișeu ANAF, la avocat sau doctori, chineza veche îmi e mai simplă, că are semne faine, pe când limbajul  stas te mănâncă de viu. Dar trebuie să-l pricepi de musai. Așa că încerc să îmbin utilul cu plăcutul cât să rămânem, cu toții, cu esențialul în minte. Bine ar fi fost să v-o spun cu ceva umor, dar nu am când e vorba de banii mei. Aha? Și voi la fel? Stăm bine.

audit-energetic-avizez-superblog

Am înțeles că certificatul energetic e cartea de vizită în ceea ce privește performanța energetică a casei  și este, fix, ca atunci când îți iei permisul de conducere, doar că aici vrei să îți iei permisul pentru a putea să-ți vinzi, să cumperi și chiar să închiriezi locuința sau imobilul care-ți aparține, conform legii, altfel tranzacțiile devin nule. Așa cum îți verifici instalația de gaz și coșul de fum, obligatoriu, așa și acesta e tot obligatoriu, chiar și pentru „Prima Casă”, birouri sau orice alt tip de imobil. Punând la dispozitie planul casei, anul construcției, stabilind toate acestea la sediul firmei, telefonic sau on line, vizita la imobil va fi cea edificatoare.

 Litera pe care ți-o vei căpăta, pe acest certificat energetic, valabil 10 ani,  te va face mândru sau, cine știe, te va pune pe economisit bănuți numai buni pentru a obține o avansare în grad. Ca la școală A…e perfecțiune, G…suferință-n portofel. 

 Cu  „google sărci, cum zice nea Victor” căutați casa termos, căci într-acolo aspiră familia noastră,  asta din respect pentru ceea ce ne-a dat natura gratis: soare, aer, vânt, munte, pădure, pământ. Acolo e litera de premiant pe un certificat energetic. Noi? E loc de mai bine. Sper, prin soluțiile noastre, să demonstrăm că preferam să păstrăm, nu să pierdem. Iar voi aflați, din timp, dacă e cazul să puneți casei mănuși, fular sau să te bucuri de ea în rochie de vară.

Eu vă fac cu mânuța de dincolo de geamurile care-mi lasă lumina să intre în casa-sobiță. Acum toarce, o poveste cam serioasă, dar nu mai îmi pare chineza demult, căci rezultatele vorbesc singure, prin Avizez.ro. Știu, „google sărci”, nea Victor! Mulțumesc!

Cu acest articol particip la Superblog Spring 2016, proba numărul 7.

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRL

56 de gânduri despre „Avizez o casă caldă de sub munte

  1. Am aflat multe date interesante în ceea ce priveşte confortul termic, şi nu numai, al unei locuinţe, numai bune de reţinut în caz de nevoie. Căsuţa ta pare de poveste, iar faptul că ai colaborat cu specialişti în domeniu este un plus.

    1. Fiind o casa veche nu puteai ghici tot ce e stricat, se vede cu ochiul liber tot ce scriu in articol, dar desi e lung nu mi-am spus nici a zecea parte, caci am investit mult in ea. Casa are valoare simbol, e suflletul tatalui meu in ea, e ambitia și cred ca ar fi tare fericit sa stie cate am reușit sa facem noi, indiferent de sacrificii. Si da, restul pare limbaj greoi, dar sa faci economii in facturi inseamna simplitate. Eu am simtit acest subiect ca in reclama aia „o cumpărătură atrage altă cumpărătură”, cred ca o reparatie, aducea alta reparatie și tot asa..

    1. …mi-as fi dorita sa spun toate astea mai scuurt, dar taiam ba din concluzii, ba din amănuntele renovarii economice

      …mulțumesc mult..

    1. ..am vrut cumva, dacă inteleg eu..sa para simplu tuturor…, la inceput, pe site, m-au pierdut, aprofundand pare simplu:

      cauti defectul, vine raportul și după ce faci renovari ai certificat energetic inalt..

    1. Si eu am invatat multe de la sotul meu cel responsabil. E bine sa va avem prin preajmă, invatam sa economisim..

      Mulțumesc pentru semn, sunt onorata!

    1. …are un mare cusur nea Victor, vorbeste atat de tare, atat de tare de zici ca trebuie sa auda si veveritele din padure. Sa stii ca si eu sunt invidioasa pe marea ta, n-am vazut-o din 2004.

  2. Nu stiam nimic din toate astea, dar eu stau la bloc si nici nu-mi apartine. Cred ca lumea ar economisii foarte multi bani, dar ar fi informata si ar cauta cele mai optime solutii, asa ca tine. Ai o casa superba!

    1. E a doua oara cand vorbesc de casa mea in Sb. Prima data mi-a purtat noroc, castigand proba, dar e atat de real totul, incat am scris cu bucurie fara sa-mi doresc sa inventez situatii sau alte intamplari poate mai creative. Punct ochit, punct lovit. E bine, într-un fel, nici sa nu trebuiasca sa renovezi, dar nici sa umbli după acte. Aici e bine ca fac ei totul, asta e concluzia mea.

  3. E bun nea Victor la casa omului.:) Ute asa casuta a devenit casuta-soba cum ii spui tu si noi am aflat informatii utile. Habar nu aveam ca trebuie certificat termic pentru vanzarea sau inchirierea locuintei. Casa voastra pare desprinsa din povesti. Sa o stapaniti sanatosi.

    1. …ehehe, multe afli pe parcurs, de asta si am spus „doar 3 lucruri?”
      Cu ei e simplu, cu renovatul nu, cu ei dureaza putin, repede și ieftin, renovatul ataca din toate partile, inclusiv la bani, de asta si ultimul pasaj arata doar cat de linistita stau acum. Caci..merit!

  4. Acum am înțeles cu adevărat ce mi-ai spus în ultimul comentariu. Totuși, ai fost înaintea mea în realizarea acestui vis. Jos pălăria! 🙂

    1. Am zambit cand am vazut titlu. E ceva diferit insa in temele noastre. Pt mine casa parinteasca nu a insemnat asta, desi aici a locuit tata din 98 și pana in 2007 cand a murit. A fost, insa, locul care l-a facut fericit. Am apartenenta casei parintesti de la tara și al unui apartament de bloc care e vandut demult.

      Multumesc, Petru!

  5. Haha! E prima data cand citesc cu placere despre certificatele energetice! 🙂 M-am dus pe site-ul lor si aproape am uitat ca trebuie sa revin la casuta voastra soba, la casuta cuibusor de vulturi, dar citeam despre auditul energetic si termoviziune cu gandul la casuta voastra!
    Excelent povestit despre… certificatul energetic! 🙂
    Succes!

    1. ..ca tine, am ș eu fricile de termene stas. Logice dar greoaie, asa ca e firesc sa arat de ce ar fi bun fiecare lucru. In sfarsit am priceput și eu datorita lor. Faceam confuzii grave. Stii, ca brasoveanca, ce ud e pe Dealul Melcilor, am sfarsit in igrasie și mucegai.

  6. daca in foto este casa ta …e minunata si …amenajata de tine, sigur ai suficienta „caldura” certificata de suflet si inima !! tare imi plac aceste case cu personalitate, cu veselie, fara 3-5 etaje si 7 bai si …..opulenta parvenita dar nelocuita !!
    orice ban dat ,a meritat si sigur ceea ce simti cand te intorci in casa ta este ..ceea ce altii cu grad A poate nu vor sti niciodata !!
    sa o locuiesti sanatoasa si …fericita si…incalzita !!

  7. Da, Nina. E casuta mea. Am scris despre ea si fara sa fi intrat in Sb, asa cum am facut pentru prima data anul acesta, iar in acest articol, de data asta in acest sb, https://insiratemargaritarebyadrianatirnoveanu.wordpress.com/2016/03/11/noutati-impletite-printre-vechiturile-inimii/ cu care am și castigat proba Diego, Noutați impletite printre vechiturile inimii, las și cate ceva din interiorul casei. Am vrut o casa comoda, pentru două persoane, și am facut dintr-o unghie de cladire un spatiu de locuit atractiv și util, cu investiții pe care mi le-as fi dorit putin altfel, in sensul ca una am vrut și alta se preta zonei umede, caci nu exagerez cu nimic cand spun ca stanca face parte din noi. E oaza și carapacea mea, atunci cand lumea imi pare straina. Multumesc mult pentru aceste cuvinte și mă bucur ca te-ai oprit in vizita.Zi bună să ai!

  8. Sora mea,iti multumesc ca mi-ai spus de unde pot avea un certificat energetic bun si rapid …confirm ca ai facut mai mult decat ai putut tu scrie aici.Hai ca au fost bune sfaturile tatei…cand ne- a dat casele…in dar…casute calduroase cu paltonas.!Succes!

    1. Dacă nici tu nu știi câte ar mai fi fost de adaugat numai ca acum sa stim ca nu o luam de la capat să remediez greseli aiurea, atunci cine? Orice s-ar spune, am avut o mare șansă să avem un așa tată și să am o așa soră care mă susține de când mă lupt cu mori de vânt și concursuri pe care nu le intuiesc chiar perfect.

  9. N-am mai citit atâția termeni tehnici de prin liceu …eii, nu te mira, am terminat 12 clase cu diplomă de bacalaureat la profilul „electrotehnic”, dar recunosc că habar nu mai am de ce am învățat la orele de tehnologie. Tu, de data asta, le-ai întrecut pe toate. Util articolul tău, iar nea Victor ți-a predat cu succes lecția.

    1. Ar fi fost mai greu fără nea Victor, dar a ramas om de baza. Dar daca ai sti ce tare vorbeste, ingrozitor. Dar e bibilitor sef, in rest..

  10. Adi, casa ta pare acum mai realista, mai putin de basm, dar nu mai putin frumoasa. Aceste detalii tehnice necesare vor fi de folos, sunt sigura, pentru cei asteapta si viseaza la momentul in care vor avea o casa pe pamant, iar tonul tau cald, usor jucaus pe alocuri, reuseste sa insufleteasca limbajul tehnic si sa il faca pe intelesul tuturor.

    1. Ha, ha, ha. Stii că ai dreptate! Nu m-am gândit că vorbind tehnic despre ea o scot din ideea de poveste. Sunt as la tot ce inseamnă șantier. As putea vorbi zile in sir despre bricolaj, vopseluri, instalatii, izolatii, amenajări. Am fost sefa de santier o gramada, caci cineva trebuia sa faca si asta. Eu cumpăram din „depozite” fiecare lucru, eu luam saci de ciment, mortar, nisip, var, glet, adeziv, stiu caracteristici, de inghet, interior, pot fi consultant oricand, mi-am facut mana alegand și bine, si rau pentru casa asta și greu mi-a fost sa inteleg unele lucruri, de asta imi doresc ca oameni sa ma inteleaga usor. Te pup și iți multumesc pentru neasteptatele tale semne. Ai tot respectul meu.

    1. ..nu ne mai da, că a găsit nenea constructorul ceva inovator, dar noi avem casa in…straturi sa zic asa. Ei, acolo unde era ud și rece am făcut bucătăria, gătesc cu muntele pavăză, însă nu se știe, nu se vede că ar fi acolo, dar e. Restul de pădure e la liber și destul de protectoare. Fața e spre lume și spre Brașovul-forfotă. Mă bucur că îți place, am fost designer de ocazie și asta mă bucură de câte ori o privesc. Seară bună, Dani!

  11. Ei, da! Pe mine m-a amuzat teribil! =D Să-mi arăţi şi mie camera aia cu peretele de stâncă când o da Dumnezeu să ajung în sfârşit pe la tine! Şi da,e greu de conceput „universal” nostru de pe Deal, gândind că Braşovul e un oraş mare, fost muncitoresc. Dar zonele speciale ale Braşovului, zonele verzi, cum sunt Scheiul, zona de pe Drumul Poienii, zona Dealul Melcilor a noastră sau cea de sub Tampa sunt altceva, clar! Economia! Daaa… Obsesii vechi, împămânenite cu o generaţie în urmă. Oricum, colibă să fi fost în pădure (şi nu-ţi ascund că îmi doresc una!) trebuie să aibă şi confort pe interiorul ei. Foarte fain articolul şi poate sunt eu defectă, dar pe mine m-a amuzat aşa că ţi l-am preluat şi pe FB. Zi faină să ai cu inspiraţie şi muz!

  12. Multa bataie ti-au dat renovarile și chiar si acum multumesc ca m-ai scapat de corvoada asta. Cat despre acte, mereu mi-am dorit sa le pricepi tu, mai intai, apoi sa mi le explici și mie.Exact ca aici..

    1. Alina, primeste de aici, din casa mea, toată aprecierea mea. Sunt puțin prinsă in multe proiecte noi, dar am admirat mult articolul tau castigator de la Carmine. Te felicit pentru tot ce faci și multumesc pentru vizita ta și pentru comentariu. Da, am avut șansa să pot face o căsută de poveste. Pe ea am prezentat-o și la Diego, sunt cam previzibilă, recunosc. Succes, Alina!.

Comentariile sunt închise