Ador să trăiesc simplu. Consider că noi, oamenii, ne complicăm inutil. Însă îmi place că unele lucruri au o simplitate complexă și nu, nu am înnebunit, nici nu exagerez. De ce să fac asta când tot ce îmi vine în minte pentru „simplitatea complexă” este cuvântul UNT?
Ha, ha, ha..nu vă așteptați la asta, nu?
Totuși, vă întreb, există ceva mai sănătos, savuros, gustos, cremos, hrănitor și delicios decât acest produs? Există vreun om care să nu-și imagineze un căuș de unt-soare, pe care să-l întinzi, ușor, pe o coajă de pâine proaspătă care să crănțăne între dinți, dându-ne senzația de sănătate și de lucruri perfecte, la doar o mână întinsă? Să știi că tu ești alchimistul propriei vieți, alegând însă savoarea „simplității complexe” a acestui aliment miracol pe care toți îl folosim în combinații care mai de care mai bizare? Dar să o faci gândindu-te că îl poți întinde la 5 minute după ce l-ai scos din frigider? În cazul ăsta, Kerrygold deține secretul succesului, iar eu vin cu povestea descoperirii sale, și nu numai:
M-am născut în vremuri când mâncarea era privită cu respect. Se găsea greu și fiecare ingredient venea cu povești, pentru ca noi, copiii, să nu simțim că, stând la cozile acelea interminabile, pierdeam din orele de joacă sau de lectură, sau de stat degeaba în închipuiri. Așa că, am învățat, singuri, să ne întrecem în imaginații și, care mai de care, aduceam plăsmuiri despre ce ar face mamele noastre cu acea bucățică de unt pe care speram s-o cumpărăm. Unii veneau cu povești despre lucruri obișnuite, cu pâine unsă dar și cu ceai, lapte și dulceață, neapărat de vișine, deși mie îmi plăcea cea de fructe de pădure.
Din când în când, aurul cremos se servea cu alt aur din miere groasă și dosită pentru zilele când guturaiul își făcea de cap cu noi; însa untul și mierea erau simplitățile acelea pe care vreau să vi le imaginati, ca o banalitate acum, dar ca ceva sacru cu 30 de ani în urmă; ca doi prieteni buni care nu se despart niciodată, și care încă-și mai șoptesc cuvinte la o cană de ceai…. și azi. Alții vorbeau de mămăligă sau de crema vreunui tort aniversar. Se mai coceau, în gând, niște biscuiti fragezi, pe care poposeau câteva stafide de „contrabandă”. Din toate nu lipseau ingredientul minune. Untul scoate la lumină gustul dulceții, al mierii, al oricărui alt aliment Câțiva își imaginau că aduceau vacile de la păscut, căci altfel povestea nu era completă – parcă anticipând realități viitoare, fie ele și irlandeze – iar eu le adunam pe toate și, în slaba mea matematică, mă gândeam că sunt o risipitoare și că am noroc că nu ma ceartă mama când îmi prajeam cubulețe de paine în unt și cimbru și puneam puțin din el în supa cremă de legume si în piureul care, oricum, era înnobilat și de un cățel de usturoi. Doar că mama își dorea să mănânc și nu conta petru ea „risipirea”, atâta timp cât o făcea pe „mofturoasă” să descopere plăcerea mâncărurilor simple. Pentru mine, untul era ceva familiar, ceva cu care viata căpăta gust și savoare, ceva despre care știa și cel mic, și cel mare. Când am crescut și am văzut cât se bate dumnealui la putină, când am realizat ca pentru o bucățică de rai trebuia sa renunțăm ori la smântână, ori la brânză, ori la cana de iaurt, căci era nevoie de mult lapte pentru a obține aurul galben, cel cu gust de iarbă, de țară și de viață, am căpătat și mai mult respect pentru ceea ce îmi aducea atâta bucurie cu fiecare îmbucătură.
Eu nu am nevoie de amintiri pentru a ști că e alimentul meu preferat și nici nu o spun de dragul vreunei provocari primite, chiar dacă recunosc că e oferită de cei de la KERRYGOLD. Eu, chiar, asta cred. Pentru că e produsul care reușeste să îmi dea o stare de bine în zilele când sunt răcită și altceva nu intră, de parcă e pașaport pentru sănătate. Pentru că nu-mi lipsește niciodată din casă chiar dacă sunt la dietă, fiind răsfățul suprem și pentru că mereu am căutat să am calitate, așa cum o primeam când ajungeam în satul copilăriei mele, unde văcuțele umblau libere la păscut dar doar vreo 7 luni, în celelalte 5 fiind hrănite cu fân. Mă bucură faptul că pot avea același lucru, dar aici, în magazine, prin untul Kerrygold care este făcut din lapte provenit de la vaci care pasc iarbă verde până la 11 luni pe an, de pe pășuni irlandeze, grație ploilor permanente care fac ca solul să fie irigat mereu și să dea verdelui continuitate. Sunt fericită că-l pot folosi la gătit, copt, prăjit, în tartine, sosuri, prajituri pentru că are conținut de grăsimi bune, iar untul cu ierburi și usturoi Kerrygold m-a cucerit definitiv și m-a scutit de mixări inutile de ingrediente, de parcă ar exista cineva care ghicește gândurile oamenilor.
Nu uit nicio clipa filmul Julie & Julia, în care nu cred ca a fost secventa sau acțiune, retetă sau trecere pasageră să nu aminteasca ca secretul unei reușite culinare stă in pachetul de unt folosit; iar Julia Child nu ar fi fost degeaba atât de îndrăgostită de acest ingredient-miracol. Regizoarea, scenarista şi producătoarea Nora Ephron combină cu iscusinţă două poveşti adevărate în comedia amintită, demonstrând că atunci când foloseşti proporţiile potrivite de pasiune, obsesie şi unt, poţi să-ţi schimbi viaţa şi să-ţi împlineşti visul
Sunt ani de zile de cand imi fac omletele topind o bucățică cremoasa din această minune și nu scap ocazia sa interpretez vreun lucru care pare sofisticat doar pentru ca suna asa „crepe caramel au beurre sale”. Si pentru că nu e vorba decât despre niste clătite cu caramel și unt sărat, nu pot decat să mă bucur că, in sfarsit, am gasit, pentru toate nevoile mele, unt sărat și nesărat de la Kerrygold.
V-am spus că simplitatea asta e complexă? V-am spus! Altfel nu m-ar fi năpădit informațiile si asocierile mele de imagini, caci uite ca și in tara in care verdele e bun național, un pachet de unt se obține din 20 de litri de lapte de la vacute fericite, răsfățate, crescute cu atenție și care pasc libere pe pășuni irlandeze, a căror iarbă, datorită betacarotenului, dau culoarea aceea aurie, amețitoare, mult mai intensă decât știam eu vreodată că înseamnă untul meu…pal.
Untul ăsta vede lumea întreagă, se plimbă peste tot și la fel ca el și povestea mea cu o multitudine de nuanțe, prin soldăței de pâine cu unt, pe o farfurie de lut ars, langa o cană cu lapte și cacao, undeva in vremuri ceaușiste; apoi strecurandu-se, ușor, printre retete simple, cu unt, care fac cu ochiul unei tinere femei ce aveam să devin și se rătăcește, discret, prin savoarea unor preparate cu nume complicate, desăvârșindu-le cu unt strasnic, irlandez, matur și echilibrat cam asa cum e si viața mea actuală. Asta e pentru mine untul. Echilibru intre a vrea, a putea, a fi, a obține…. cu gust, cu plăcere, cu încredere și sănătate. Iar acum îl merit pe cel mai bun. Auriu ca starea mea de bine și pufos ca iubirea.
Am fost la un pas de a trăi în Irlanda și nu mă mai mir când mă visez pe țărmuri înalte stâncoase, fără nici un om în jur. Mă gândesc că e mai bine că a venit ea spre mine, chiar și printr-un simplu pachet de unt Kerrygold.
Am spus simplu? Ups, știți voi...
Vă invit la masă….dar până atunci tastez cuvinte ținând în mână o coajă de pâine unsă cu simplitatea gustoasă care face diferența între foame și plăcere.
Eh, Adriana, mi-ai adus aminte de vremurile acelea când tata trudea minute în șir până când punea într-un castron untul proaspăt bătut. Mi se părea muncă de Sisif, dar ce gust avea untul!!!
A, fantastică expresia:” să știi că tu eşti alchimistul propriei vieți…”, mi-ai spus-o și când am vorbit și m-a impresionat. Într-o bună zi am să o folosesc sub formă de citat, am eu o idee…
Pai dacă noi nu aflam in noi ce ne e de trebuinta, ne arata Dumnezeu, mai apoi și nu ne va placea selectia lui.
Asa ca prefer gand uns cu unt și iubire, cu dulceata de vorbe frumoase și cu galbenul din povestea mea daruit de soarele cuvintelor care fac punti intre ..lumi indepartate.
Ideile tale..pfui….
Am dat şi eu la putinica de unt (învârteam de ceva până începea să se separe). Greu era cu scosul apei! 🙂
În loc de miere încearcă o dată cu dulceaţă de cireşe amare. Neapărat să foloseşti chiseaua. 🙂
Fra chisea, parca nici povestea nu-i poveste, nici amintirile nu se astern pe bucăți de pâine caldă.
M-am indragostit de miere, de o vreme…., dulceata de cirese amare e marfa de contrabanda
Deja sunt la masa…cu o felie de pâine cu unt si …miere! Ah ce poftă îmi ” făcui ??
* !
…dacă nu mâncam, zau daca nu te urmam și eu in exemplu, astept dimineata la cafeaua cu lapte….
De parca nu as sti de cate ori ma pui sa-ti ung o felie mai ales cand in ziua aia nu ai chef sa mananci altceva. Unt și sare.
..pai daca te trimit sa pui si dulceata, torni borcanul pe felie…hihihi
Mi-ai facut o poftaaaaa 🙂
..mie-mi spui. Am scris salivand…
O adevărată odă adusă untului prin cuvinte calde, amintiri din copilărie şi soare topit în bunătăţi. or fi persoane care nu adoră untul? Cred că da, chiar dacă pare ciudat pentru ceilalţi. 🙂
Am o prietena care ieri, mi-a lasat comentariu pe fb, ca adora cuvintele mele si ca fiind doar vegetariana, nu ovo-lacto-vegetariana, nu mananca astfel de produse. Are patratele pe burta de la sport corect, și e toleranta, și ea iubea filmul amintit. Eu as manca un pachet intr-o zi, urasc margarina si da sunt din basme, cum zicea unul dintre bloggerii care au pus articol in concurs, n-am mancat margarina. Pe vremea copilariei o duceam greu, dar aveam unt…mereu. Margarina era unsoare pt cocă la prajituri, cornulete.
uite cum ceva simplu poate fi de fapt sofisticat. iar tu stii atat de bine sa evidentiezi asta prin povesti purtand amprenta Povestitoarei.
m am delectat cu amintirile si povestile tale. asa mi am amintit ca am si eu articolul in draft dar nu apucasem sa l inchei si sa l public si am sperat sa mai prind loc in concurs :)). am prins acum, pe ultima suta de metri.
desore filmul amintit… l am vazut de vreo cinci ori cred. il stiu pe de rost :))). imi place si gata.
in rest am scris in articol despre untul si povestile noastre.
aaa, si doar ce am terminat borcanul cu dulceata de cirese amare :).
Eu nu cred sa existe om care sa nu aiba o poveste frumoasa de spus, fiecare in felul lui. Aici, concursul își are premiile evidente, căci e normal ca trei dintre cei care au scris sa fi evidentiat intr-un mod aparte aceste calitati de care beneficiem toti, insa suntem castigatori prin frumusetea amintirilor simple și prin plăcerea gustului desavarsit!
Succes, Vavaly!