Soțul meu e băutor de vin. Doar de vin. Eu sunt cea mai fericită persoană, mai ales la petreceri, când îmi amintesc că nu amestecă băuturile între ele, iar cum el nu știe doar a-l bea, ci a-l povesti, sunt mai mereu privilegiată cu istorii șoptite, cu conversații lungi și, de ce nu, cu un tango impecabil, căci, da, vinul îl face mai seducător și chiar mai vesel.
Pentru el e aliment, e ambrozie și răsfăț, e motivul pentru care seara devine impecabilă, atunci când pe masă, după ce problemele zilei dispar, apare Seherezada care-i toarnă în pahar licoare fermecată. Nu, nu sunt eu Șeherezadă – n-aș avea ce căuta pe masă – îmi permit să cred că în sticlă e o Seherezadă care-i toarnă povești licoroase, și lichidul acela roșu și parfumat devine fermecat și atât de potrivit serilor noastre în familie. Totuși, dacă ar fi să aleg în a face un cadou cuiva, un vin cu tradiție, nu el ar fi acela, deși merită pe deplin unul cu istorie scrisă parcă pe viu, că prea e el înnebunit după istoria acestei țări.
Aș alege un blogger care ne încântă și pe Blogal Initiative, de unde vine și această provocare. Și nu orișice blogger, ci unul care trăiește sub un cer violet, care are marea la picioare, care e scorpion de zodie, exact ca soțul meu și care mai mereu mă trage de mânecă să fiu mai implicată în realitățile desprinse din virtual – Radu Țuglea, cel dincolo de nori. Eu, însă, nu. Mă ascund aici, după cuvinte, în căsuța mea cu mărgăritare, vizitând alte bârloguri de bloggeri. Poate în pahar am o Tămâioasă Românească din gama Comoara Pivniței, de la Vincon, și sorb, din el, împreună cu ale lor cuvinte. Dar ei nu au de unde ști asta. Nu vor ști nici că acesta e doar un vis frumos care sper că se va materializa într-o zi, deși poate alte licori am mai băut unii cu alții, dincolo de desktop.
Simt că e musai să ies din carapace, deși, acum, îmi închipui că am coborât într-o cramă perfectă, unde o multitudine de sticle stau cuminți să plece spre aparținătorii lor de drept. Îmi imaginez cum fiecare sticlă a trecut prin două mâini dibace care au ales a le însemna și parafa, una câte una, ca pe niște daruri de preț, ca pe niște comori ascunse dar care, sigur, vor primi răsfăț bine cuvenit.
Nu știu ce aș alege, pentru că ar trebui să mă gândesc la Radu ca la o un om pretențios, știind faptul că-i plac mâncărurile bine gătite și condimentate armonios, care au stat la foc domol, deși îmi amintesc că-i plac provocările si mereu încearcă și ceva exotic. E genul de om care pare a le ști pe toate, care debordează de optimism, cu care poți vorbi până dincolo de nori, dar și despre cât de mult a nins, aseară, la Predeal. E un bărbat căruia nu-i scapă nimic, nici măcar un amănunt, aparent banal, și putin mi-e teamă, căci eu sunt obișnuită cu seri relaxante în care să nu-mi fac griji pentru o vorbă spusă aiurea sau dacă am dat vreo frimitură în plus pe masă. Nu mă voi speria, însă, dacă voi scăpa vreun pahar pe covor. De la el știu că are secrete de vrăjitor și va scoate petele cât ai zice…„vin”, cu ajutorul unor vrăji moderne. Dacă nu mă credeți, întrebați-l.
Totuși, știți de ce aș prefera să-i fac lui un astfel de cadou si nu altuia? Păi, ați citit vreodată articolele lui despre vin? Ați fi știut voi să scrieți atâtea amănunte despre buchet, aromă, soi, îmbuteliere, păstrare, servire? Și șeful! Șeful lui care se bucură mereu de aceste daruri care lui i s-ar cuveni. Ei bine, eu vreau să primească el povestea înstrugurită, vreau să-mi relateze, pe îndelete, despre mâncărurile care se potrivesc licorii, vreau să-mi imaginez că va găti una din specialitățile care va fi în armonie cu vinul servit, așa cum scrie la carte, precum somalierii profesioniști; vreau să cred că lipsa mea de răbdare în a mă documenta despre toate amănuntele acestor lucruri va fi istorie, căci el îmi va desluși, ușor, orice taină a vinului, așa cum o face și când scrie.
Sunt sigură că nici măcar nu va clipi când va auzi de Oenoteca, pentru că el va ști că am ales cel mai bun lucru, informat fiind. Așa că mă risc, poate mă va invita la masă și va găti oaie sau miel, e singurul om curajos căruia nu-i e teamă să gătească așa ceva. Așadar, un Merlot, de aici de la Oenoteca, e ceea ce aș crede eu că merge cu această carne. Dacă nu mă invită, îl las să-l bea cu cine dorește și să aleagă ce meniu simte el că s-ar potrivi acest „vin de culoare rosie, peste care trecerea timpului a inceput sa adauge tuse calde, caramizii, fara insa a stirbi limpiditatea acestuia. Aroma de zmeura caracteristica soiului a capatat note subtile de mere uscate si stafide”.
N-am băut niciodată un vin vechi, poate doar de la groapă, de la Buzău, din bătătura mămăiței mele – că așa țineau pe vremuri țăranii vinul care nu s-ar fi băut până dădeau căldurile. Chiar și așa, tot oțețit era. Ce s-ar mai fi minunat bunicul meu dacă ar fi văzut clipul acesta în care fiecare sticlă e mângâiată, vrăjită și pecetluită, una câte una.
Una e pentru Radu, omul de dincolo de nori, sub un cer violet, bloggerul care sigur îmi va aprecia strădania, măcar, cu vreun secret de el știut în ce privește bloggingul. Și cum mereu mi-am dorit să văd marea, iarna sau primăvara, cred că cei de la Vincon m-ar ajuta să dăruiesc acest elixir din struguri unui OM special, iar eu să primesc un peisaj de basm. Mi se pare trocul perfect.
Nu-i așa că vinul fermecat și pecetluit cu ceară, de parcă toată istoria voievozilor s-ar fi așezat în sigilul acela, merită cuvinte șoptite? Voi cui i-ați dărui o astfel de poveste licoroasă? Mai ales că sosesc sărbătorile, mintenaș.
„Te-ai gândit vreodată cum se face cel mai frumos cadou?”, spun cei de la Vincon, prin Comoara Pivniței sau Oenoteca, care mie mi-au dăruit, azi, prilej de poveste, mijlocitor fiind același Blogal Initiative.
27 de gânduri despre „Te-ai gândit vreodată cum se face cel mai frumos cadou?”
Nu ma mira absolut deloc alegerea ta. Tot spre Radu s-ar indrepta si gandul meu.
Ce frumos ai descris felul in care sotul tau se bucura de licoarea parfumata numita vin!
Da, Radu are un mod de a explica lucrurile încât și cele mai simple amănunte par sofisticate. Mihai nu știu daca ar observa rapid diferenta ca e un vin cu vechime. Doar cand l-ar avea in pahar, ar simti ca e cazul sa se uite pe eticheta mai bine.
Eu nu beau vin deloc, sau aproape deloc, dar Șeherezada din povestea ta tare mă îmbie la a degusta o tămâiosă românească…
Tămâioasa Romănească ai bea, te asigur. E cea care m-a facut pe mine sa pot bea vin.
Nu ştiu ce să spun! De fapt am rămas fără cuvinte! Şi mă bâlbâi. Mulţumesc!
Dacă veţi veni la mare să-mi spuneţi din timp să fac rost de ceva pastramă de gâscă, s-o pot oferi în feliuţe subţiri pe pâine de secară uşor prăjită, alături de o Tămâioasă Românească de culoarea ambrei de Baltica, aromată ca o grădină de crini unde cineva a vărsat din greşală trei picături de esenţă de migdale şi de supărare a strivit în mâini flori de măr. Şi dacă tot sunt la vremea alăturărilor îndrăzneţe, Merlotul acela l-aş deschide numai alături de nişte Imam Baialdî, o tocmeală de vinete, roşii şi usturoi, un deliciu.
Am zis eu că mă bâlbâi! Baftă!
La fel, Radu! Tu inspiri și ne inspiri!
„aromată ca o grădină de crini unde cineva a vărsat din greşală trei picături de esenţă de migdale şi de supărare a strivit în mâini flori de măr”. Deci? Ce spuneam? Poezia vinului, poemul aromelor și cuvintele perfecte pentru un cunoscător, ambasador al bunului gust.
Imambaldiul acela îl cunosc, așa ca n-as refuza. A fost o plăcere să pot scrie despre tine, cu aceasta ocazie. Si da, am avut dreptate, toti vom scrie despre vin, dar putini vom sti sa le descriem …asa ca tine.
Ne cam îndemni la degustări, prin cuvintele aşezate aici, nu doar de vinuri cu vechime şi buchet ales. Sunt sigură că ţi-ai ales persoana potrivită pentru o şuetă. 🙂
Ei, fiecare dintre voi ați fi persoane potrivite. Radu are, însă, acea capacitate de a scrie despre lucruri tehnice de parca nu s-ar fi documentat ci le-ar fi stiut. De asta mi-a venit in minte. Vinurile astea oricum imi par comori care merita impartite cu prietenii.
Aşa e. Ştii tu ce ştii… 🙂
Eh, m-am mai plimbat un pic prin Politehnică în Bucureşti. Şi făceam vizite dese în campusurile din Iaşi şi Braşov. O spoială tot s-a prins de mine! 🙂
<3
Ai scris așa frumos că mi-ai făcut poftă de un pahar de vin. Mă duc să beau.:)
Ioana, eu cand iți citesc articolele care au linkuri incluse, te invidiez. Jur că esti singurul blogger care scrie doar punând, ca din întâmplare, un link spre un produs. Dacă ar fi sa am sponsori care sa-mi ceara sa scriu despre produsele lor, le-as arata ca asa se pot vinde cel mai usor, decat insistand sa le descrii produsele, cand omul oricum vede cand deschide linkul. Am să-mi imaginez ca bem un pahar de vin împreună. Mulțumesc pentru vizita.
..da, mai ales de la Vincon, Comoara Pivniței. Multumesc pentru apreciere!
O idee foarte bună, tot vin sărbătorile, așa că o să-mi cumpăr și eu un Merlot (cel puțin 😉 ) de la Vincon. Mulțumesc, Adriana!
…sper ca vreodata sa bem impreuna un pahar. Deci asa, preferi vinul rosu. Bine de stiut. Multumesc.
Doamne ajută! Sigur ne vom vedea și la un pahar cu vin (tu, alb, eu, roșu)!
Ar fi minunat..
Nu mă pricep la vinuri dar aş bea un pahar de vin cu tine. Spre dulce să fie 😉
Tamâioasa ti-ar place, garantez. Eu nu pot bea vin mereu, am o sensibilitate aparte care mă face sa am grija la ce beau. Poate, candva, cine stie? Tare mi-ar plăcea..
nu m-am gandit la asta dar mi-a trecut prin cap sa iau vinuri cadou barbatilor din familie de Craciun. Nu stiam ce tip de vin, insa. Acum m-am lamurit.
Tu mereu mă uimesti! Eu, cu o sticlă de vin, reușesc sa salvez orice vizita ad-hoc. Iar cu un vin bun și select, cuceresc sigur.
e o adevarata arta asta a vinurilor si alegerea lor. noi facem cadou vin, primim sticle de vin, ne cinsitim cu cate un pahar de vin la masa, mai ales cand avem carne :).
sa ma mai tragi si pe mine de atentie cand mai sunt campanii asa faine pe Blogal. eu nu prea mai ajung sa ma informez si vad prea tarziu :(.
Nu ma mira absolut deloc alegerea ta. Tot spre Radu s-ar indrepta si gandul meu.
Ce frumos ai descris felul in care sotul tau se bucura de licoarea parfumata numita vin!
Da, Radu are un mod de a explica lucrurile încât și cele mai simple amănunte par sofisticate. Mihai nu știu daca ar observa rapid diferenta ca e un vin cu vechime. Doar cand l-ar avea in pahar, ar simti ca e cazul sa se uite pe eticheta mai bine.
Eu nu beau vin deloc, sau aproape deloc, dar Șeherezada din povestea ta tare mă îmbie la a degusta o tămâiosă românească…
Tămâioasa Romănească ai bea, te asigur. E cea care m-a facut pe mine sa pot bea vin.
Nu ştiu ce să spun! De fapt am rămas fără cuvinte! Şi mă bâlbâi. Mulţumesc!
Dacă veţi veni la mare să-mi spuneţi din timp să fac rost de ceva pastramă de gâscă, s-o pot oferi în feliuţe subţiri pe pâine de secară uşor prăjită, alături de o Tămâioasă Românească de culoarea ambrei de Baltica, aromată ca o grădină de crini unde cineva a vărsat din greşală trei picături de esenţă de migdale şi de supărare a strivit în mâini flori de măr. Şi dacă tot sunt la vremea alăturărilor îndrăzneţe, Merlotul acela l-aş deschide numai alături de nişte Imam Baialdî, o tocmeală de vinete, roşii şi usturoi, un deliciu.
Am zis eu că mă bâlbâi! Baftă!
La fel, Radu! Tu inspiri și ne inspiri!
„aromată ca o grădină de crini unde cineva a vărsat din greşală trei picături de esenţă de migdale şi de supărare a strivit în mâini flori de măr”. Deci? Ce spuneam? Poezia vinului, poemul aromelor și cuvintele perfecte pentru un cunoscător, ambasador al bunului gust.
Imambaldiul acela îl cunosc, așa ca n-as refuza. A fost o plăcere să pot scrie despre tine, cu aceasta ocazie. Si da, am avut dreptate, toti vom scrie despre vin, dar putini vom sti sa le descriem …asa ca tine.
Ne cam îndemni la degustări, prin cuvintele aşezate aici, nu doar de vinuri cu vechime şi buchet ales. Sunt sigură că ţi-ai ales persoana potrivită pentru o şuetă. 🙂
Ei, fiecare dintre voi ați fi persoane potrivite. Radu are, însă, acea capacitate de a scrie despre lucruri tehnice de parca nu s-ar fi documentat ci le-ar fi stiut. De asta mi-a venit in minte. Vinurile astea oricum imi par comori care merita impartite cu prietenii.
Aşa e. Ştii tu ce ştii… 🙂
Eh, m-am mai plimbat un pic prin Politehnică în Bucureşti. Şi făceam vizite dese în campusurile din Iaşi şi Braşov. O spoială tot s-a prins de mine! 🙂
<3
Ai scris așa frumos că mi-ai făcut poftă de un pahar de vin. Mă duc să beau.:)
Ioana, eu cand iți citesc articolele care au linkuri incluse, te invidiez. Jur că esti singurul blogger care scrie doar punând, ca din întâmplare, un link spre un produs. Dacă ar fi sa am sponsori care sa-mi ceara sa scriu despre produsele lor, le-as arata ca asa se pot vinde cel mai usor, decat insistand sa le descrii produsele, cand omul oricum vede cand deschide linkul. Am să-mi imaginez ca bem un pahar de vin împreună. Mulțumesc pentru vizita.
Minunata
Tămâioasa Romănească , minunate povești licoroase…
..da, mai ales de la Vincon, Comoara Pivniței. Multumesc pentru apreciere!
O idee foarte bună, tot vin sărbătorile, așa că o să-mi cumpăr și eu un Merlot (cel puțin 😉 ) de la Vincon. Mulțumesc, Adriana!
…sper ca vreodata sa bem impreuna un pahar. Deci asa, preferi vinul rosu. Bine de stiut. Multumesc.
Doamne ajută! Sigur ne vom vedea și la un pahar cu vin (tu, alb, eu, roșu)!
Ar fi minunat..
Nu mă pricep la vinuri dar aş bea un pahar de vin cu tine. Spre dulce să fie 😉
Tamâioasa ti-ar place, garantez. Eu nu pot bea vin mereu, am o sensibilitate aparte care mă face sa am grija la ce beau. Poate, candva, cine stie? Tare mi-ar plăcea..
nu m-am gandit la asta dar mi-a trecut prin cap sa iau vinuri cadou barbatilor din familie de Craciun. Nu stiam ce tip de vin, insa. Acum m-am lamurit.
Tu mereu mă uimesti! Eu, cu o sticlă de vin, reușesc sa salvez orice vizita ad-hoc. Iar cu un vin bun și select, cuceresc sigur.
e o adevarata arta asta a vinurilor si alegerea lor. noi facem cadou vin, primim sticle de vin, ne cinsitim cu cate un pahar de vin la masa, mai ales cand avem carne :).
sa ma mai tragi si pe mine de atentie cand mai sunt campanii asa faine pe Blogal. eu nu prea mai ajung sa ma informez si vad prea tarziu :(.